Over mij

Contact

Krijn.schramade@gmail.com

Schramade@protonmail.com

Over mij

Na mijn studie Beleid- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg nam ik als management consultant verschillende bedrijven en overheidsinstanties onder de loep. Een gevoel van urgentie, maatschappelijke betrokkenheid en een dosis nieuwsgierigheid trokken me naar de journalistiek. Het onderzoekende werk naar beleid, overheid en bedrijfsleven heb ik de afgelopen jaren doorgetrokken, maar als onderzoeksjournalist zijn vooral de dwarsverbanden tussen industrie, politiek en overheid in beeld gekomen. De wereld van zwarte dozen, achterkamertjes en geldstromen.

Het zaadje werd in 2008 geplant door de Russische president Poetin, toen hij vlak na mijn bezoek aan Georgië met zijn tanks het buurland in de Kaukasus binnenrolde. Medio 2009 nam ik zonder concreet plan ontslag en afscheid van mijn lease-auto. Ik mocht deelnemen aan de Leergang Buitenlandse Betrekkingen van Instituut Clingendael, waar ik een diepe duik nam in de wereld van geopolitiek, diplomatie en defensie. Daarna ging ik schrijven voor De Betere Wereld, DeJaap, La Chispa en vanaf 2010 voor het toen nog niet zo bekende Follow the Money (FTM), waar ik dossiers opzette over de Joint Strike Fighter en De kaalslag bij Defensie. Het laatste dossier was het startpunt voor mijn boek met dezelfde titel. Bij RTL Nieuws (2014) zag ik als freelancer de wereld van het snelle nieuws, en voor OneWorld (2015-2016) zette ik een platform op over Vrede & Veiligheid, bezocht ik voor reportages de Turks-Syrische grens en de Nederlandse militairen in Mali. 

Bij de Onderzoeksredactie Tabak (2017-2018) heb ik de tabaksindustrie en haar lobby onder de loep heb genomen, resulterend in artikelen bij onder andere Vrij Nederland en FTM. Begin 2019 richtten we met een paar collega's The Investigative Desk op en daarmee en breidden het onderzoek uit naar andere sectoren, zoals Farma, Energie, Voeding en Security & Defense.

In 2022 rolde Poetin met zijn tanks Oekraïne binnen. Dat resulteerde in militair-economische analyses voor FTM, onder meer over Poetins militair-industrieel complex, Westerse sancties aan het adres van Rusland en wapenleveranties aan Oekraïne.